Blog

Latest news from around the world

Οδηγός για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου

A guide to the Northern Aegean Islands

Σε μικρή απόσταση από τις ακτές της Μικράς Ασίας (Ανατολία) στο βορειοανατολικό Αιγαίο, θα βρείτε μαγευτικά καταπράσινα τοπία, κρυστάλλινα νερά, πανέμορφες παραλίες με άμμο και βότσαλο και παραδοσιακά χωριά σε αυτά τα ιστορικά πλούσια νησιά.

Μπορείτε να επιλέξετε από μεγάλα νησιά έως πολλά μικρά νησιά. Μερικά από αυτά τα νησιά απέχουν πολύ από την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά έχουν γίνει δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί χάρη στις συχνές συνδέσεις με πλοία και αεροπλάνα.

Διαβάστε παρακάτω έναν γρήγορο οδηγό για τα κορυφαία νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Χίος

Η Χίος είναι ένα από τα ομορφότερα νησιά του Αιγαίου. Η πόλη-λιμάνι προσφέρει πολλά καφέ, εστιατόρια και καταστήματα και αξίζει να επισκεφτείτε τουλάχιστον μια ή δύο νύχτες αν σας αρέσουν οι πόλεις και οι μεγάλες πόλεις. Εκτός από την πόλη, υπάρχουν πολλά συναρπαστικά πράγματα που μπορείτε να δείτε, όπως τα χωριά-φρούρια που είναι γνωστά ως Μαστιχοχώρια για την ιστορική τους κατασκευή της Μαστίκας, ενός κολλώδους χυμού που είχε σημαντική αξία στα καλλυντικά και την ιατρική. Σήμερα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τη Μαστίκα για διάφορους σκοπούς, όπως για μάσημα τσίχλας και ποτό.

Ικαρία

Η Ικαρία έχει γίνει δημοφιλής προορισμός χάρη στη μακροζωία των κατοίκων της. Πολλοί εικάζουν γιατί συμβαίνει αυτό και μερικές από τις πιο δημοφιλείς πεποιθήσεις είναι η διατροφή, ο τρόπος ζωής τους ή το γεγονός ότι δεν έχουν πραγματική πόλη στο νησί. Ίσως είναι απλώς μια στατιστική ανωμαλία. Ωστόσο, η Ικαρία έχει τραβήξει πολύ την προσοχή για τη μακροζωία των ανθρώπων και τα νόστιμα βερίκοκα της, καθώς και την έλλειψη τουριστών. Τέλος, ο Αρμενιστής είναι το κύριο θέρετρο του νησιού λόγω των καταπράσινων δασών και των ωραίων παραλιών του.

Λήμνος

Η Λήμνος είναι ο ιδανικός προορισμός για να αποφύγετε τον μαζικό τουρισμό που έχει μολύνει άλλα νησιά. Η Λήμνος έχει μερικές από τις καλύτερες παραλίες του Αιγαίου και ίσως το καλύτερο κρασί μετά τη Σαντορίνη. Η πόλη της Μύρινας φημίζεται για τα εξαιρετικά ψαροταβέρνα και τους τεράστιους ηφαιστειογενείς βράχους.

Λέσβος

Γνωστή και ως Μυτιλήνη, το όνομα της κύριας πόλης είναι κάτι περισσότερο από ένα άλλο ελληνικό νησί. Η Μυτιλήνη είναι το λιμάνι όπου θα φτάσει ο περισσότερος κόσμος και προσφέρει μια υπέροχη αγορά στο κέντρο της πόλης. Θα βρείτε μεγάλα, όμορφα σπίτια στη Μυτιλήνη και πολλά παραδοσιακά χωριά σε όλο το νησί. Το νησί έχει το καλύτερο φαγητό στην Ελλάδα, ειδικά θαλασσινά αλλά κυρίως ούζο και σαρδέλες. Η Λέσβος είναι επίσης η γενέτειρα της Σαπφούς, ως εκ τούτου έχει γίνει κόμβος για εναλλακτικούς ταξιδιώτες όπως άτομα lgbtq+, άτομα με πνευματική σκέψη και ποιητές.

Ψαρά

Τα Ψαρά είναι σχετικά απομακρυσμένα, αλλά μόλις κατεβείτε από το σκάφος, θα δείτε στοιχεία μιας παλαιότερης εποχής που τα Ψαρά είχαν τον μεγαλύτερο στόλο και κυριαρχούσαν στο Αιγαίο. Κανόνια, φρούρια, ανεμόμυλοι και παλιά σπίτια χτισμένα στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική κάθονται δίπλα στα όχι και τόσο παραδοσιακά νέα σπίτια του χωριού.

Σάμος

Η Σάμος είναι ένα μεγάλο, καταπράσινο και όμορφο νησί με όμορφες παραλίες και πευκοδάση. Το κεντρικό λιμάνι του Βαθύ είναι σχεδόν τόσο πολυσύχναστο όσο μια πόλη, αλλά είναι πολύ διασκεδαστικό. Η πρώην βιομηχανική πόλη Καρλόβασι, με τις εγκαταλειμμένες αποθήκες και εργοστάσια, είναι ένας δημοφιλής προορισμός με μπαρ, καφέ και εστιατόρια. Το Πυθαγόρειο είναι το πιο δημοφιλές παραθαλάσσιο θέρετρο, ενώ το Κοκάρι είναι μια εμβληματική παραλιακή πόλη, χάρη στη χερσόνησο που προστατεύει ένα μικρό ψαρολίμανο.

Σαμοθράκη

Η Σαμοθράκη είναι ένα από τα πιο όμορφα νησιά και μπορεί να υπερηφανεύεται για το ψηλότερο βουνό όλων των νησιών του Αιγαίου. Είναι ένα νησί με δάση και ελαιώνες, πηγές και καταρράκτες και έχει μερικά από τα πιο άφθονα άγρια ​​ζώα στην Ελλάδα. Αν και σχεδόν άγνωστο στους τουρίστες, πολλοί Έλληνες επισκέπτονται το νησί τον Ιούλιο, ιδιαίτερα τον Αύγουστο.